Is Religieuze opvoeding kindermishandeling?

Apologeet.nl

Is Religieuze opvoeding kindermishandeling?

Wij zijn gezegend met vijf kinderen. Alle vijf hebben we opgevoed met het christelijk geloof als uitgangspunt. Ze weten niet beter of pappa predikt het geloof in Jezus Christus aan Jan en alleman. Drie van hen hebben zichzelf inmiddels ook al laten dopen. Geheel op hun eigen initiatief overigens.

Maar ja, als je sommige mensen moet geloven is de opvoeding die we onze kinderen geven gelijk te stellen aan kindermishandeling. Ondanks dat dit gezegd wordt over allerlei religies ga ik in deze video vooral uit van een Christelijke opvoeding.

Ideologie

Je zou menen dat ze dit idee doortrekken naar elke soort van ideologie. Vaak wordt namelijk gezegd dat een kind helemaal blanco opgevoed moet worden. Toch trekken ze de eerder genoemde lijn niet door. Ik zal even uitleggen wat ik daarmee bedoel.

De groepen die het meest in opstand komen tegen religieus onderwijs zijn meestal vrij gemakkelijk te identificeren. Het gaat vaak om atheïsten, agnosten en seculiere humanisten. De grap is dat ze inmiddels ook hun eigen jeugd en kinderkampen organiseren—helemaal vrij van religie, en volgens hen dus van ideologie.

In Amerika wordt zo’n kamp als volgt geadverteerdi

Camp Quest is het eerste zomerkamp voor kinderen van vrijdenkers, humanisten, agnosten en atheïsten. Een traditioneel zomerkamp gecombineerd met wetenschap en kritisch denken. Het is niet te geloven!

Naast paardrijden, hamburgers eten, waterballongevechten en survival lessen, willen ze de kinderen ook een gezond respect voor wetenschap en rationeel onderzoek bijbrengen.

Het klinkt natuurlijk gewoon hartstikke leuk, en dat zal het ook vast zijn. Maar het simpele feit dat de organisatoren pretenderen dat hun onderwijs vrij is van welke ideologie dan ook, is op zichzelf al een rode vlag. Als christen geef ik rustig toe dat ik vooringenomen ben als het gaat om hoe ik naar deze wereld kijk. Die zelfreflectie lijkt bij veel atheïsten niet terug te vinden. Zij noemen zichzelf vrijdenkers en ze geloven dat je alleen door hun bril kan zien hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt.

De pogingen van deze die-hard atheïsten lijkt nog het meest op die van het vroege Sovjetregime. Het Sovjetregime wilde een staat creëren dat vrij was van religie of welke vorm van ideologie dan ook. Hiertoe werd in 1925 de ‘League of the Militant Godless’ (de Liga van de Militante Goddelozen) opgericht.ii Deze ideologische groep organiseerde zo veel mogelijk activiteiten, waaronder jeugd en kinderkampen, waarin bijvoorbeeld thema’s zoals het bestaan van God en Bijbelse wonderen werden besproken.

Duidelijk is dat we hier ook gewoon met een ideologie te maken hebben. Ik noem de Sovjet-Unie om aan te geven dat de ideeën niet nieuw zijn. Uiteraard zullen de meeste atheïsten hun sovjet voorgangers niet prijzen om die pogingen, dat begrijp je ook wel. Ik denk dat veel atheïsten zich ook niet bewust zijn van de consequenties van een atheïstische samenleving. Meestal verafschuwen ze de pogingen van het vroege Sovjetregime, en terecht. Ik zeg dus ook niet dat we atheïsten op één hoop kunnen, of moeten gooien met de leiders van de Sovjet-Unie. Ik wil alleen maar aantonen dat een naturalistische of atheïstische kijk op de wereld als vanzelf een ideologie in zich draagt.

Selectieve Verontwaardiging

Objectief gezien is er dus geen verschil tussen het aanleren van een secularistische ideologie—dat wil zeggen een ideologie waarin geen rekening gehouden wordt met religie—en het aanleren van een religieuze ideologie.

De verontwaardiging die we horen is meestal erg selectief. Er worden in het hele argument zo veel stromannetjes neergezet dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet.

De meeste christenen zullen bijvoorbeeld hun kind echt wel door een dokter laten zien als ze erg ziek zijn. Toen één van onze kinderen een zware bacteriële infectie had hebben we gewoon antibiotica ingezet. Toen mijn dochter Malaria kreeg hebben we haar medicijnen gegeven. Verreweg de meeste christenen zullen dit doen. Natuurlijk zijn er enkelingen die dat niet doen, maar daar kunnen we geen algemene conclusie uit trekken.

Het concept zondaar mag ook niet besproken worden! Want het is verschrikkelijk dat een kind leert dat het niet deugt en dat er diep van binnen iets heel erg mis is. Maar ook dit is een heel eenzijdige manier van uitleg. Wederom, de meeste, zo niet alle, christenen die ik ken zullen hun kinderen juist leren dat ze bijzonder geschapen zijn, naar het beeld van God. Dat ze dankzij het offer van de Here Jezus gekocht en betaald zijn als een kostbare parel. Ook dat wanneer ze iets doen dat niet in de haak is, er altijd vergeving en liefde is. Ik snap niet hoe je met droge ogen kunt zeggen dat de mens inherent goed is. Wie is hier nu wereldvreemd?

Als het puntje bij het paaltje komt zien we dat de werkelijke weerstand gewoon letterlijk is dat de christen niet meegaat in het seculiere narratief. De christenen leren hun kinderen iets, dat volgens de atheïst onwetenschappelijk en onbewezen is. Al die andere argumenten worden er bij gehaald om het verhaal zo ernstig mogelijk te laten klinken terwijl het de hele tijd gaat om het feit dat de ideologie gewoon niet overeenkomt met dat wat de seculiere wereld dicteert.

Minderheid

Atheïsten, agnosten en seculiere humanisten voelen zich een vervolgde minderheid. Ze klagen bijvoorbeeld dat ze slechter liggen in de arbeidsmarkt vanwege hun atheïsme. Nou is dat niet geheel onterecht want een onderzoek heeft uitgewezen dat men minder vertrouwen heeft in atheïsten dan in christenen.iii

Maar ze voelen zich ook niet serieus genomen als het gaat om bijvoorbeeld onderwijs. Waarom zou hun kind moeten meedoen aan de weekopening waarin gebeden wordt? Religiositeit zien ze als een bedreiging van hun eigen ideologie.

Het gekke is natuurlijk dat een groot deel van onze samenleving en dus ook onze onderwijsinstelling meer gericht is op materialisme en relativisme. De samenleving die we om ons heen zien heeft niet veel meer weg van een puur christelijke vorm. We zien vandaag de dag het resultaat van het los laten van christelijke normen en waarden. Toch, is dat voor veel mensen niet genoeg. Elke vorm van religiositeit in school of vereniging wordt verafschuwd. Het staat in de weg van hun vooruitgang. Dus gaan ze door.

Wereldbeeld

Linksom of rechtsom, het is onmogelijk om een kind zonder enig wereldbeeld op te voeden. Kinderen krijgen nu eenmaal een bril op die na verloop van jaren een bepaalde kleur heeft. Dit bepaalt hoe ze tegen bepaalde zaken aankijken, het bepaald hoe ze in de wereld staan.

De atheïst lijkt in dit geval kleurenblind te zijn. Op welke manier je de vraag ook zult stellen, ze houden bij hoog en laag vol dat hun brillenglazen compleet transparant en helder zijn.

Het is natuurlijk interessant om je eens af te vragen of het de atheïst nu werkelijk te doen is om de psychische gezondheid van een kind. Net als christenen zullen zij—tenminste dat hoop ik—hun kinderen leren om verantwoordelijk te zijn voor hun daden. Maar de vraag rijst dan tot welk doel ze dat doen. Heel strikt genomen leert het atheïsme dat het leven van weinig betekenis is. Het leven is in principe doelloos. Eigenlijk is dat de kern van hun overtuiging. Je bent niet bijzonder, in ieder geval niet meer bijzonder dan een willekeurig dier. In principe kun je dan het kind dan ook niet verantwoordelijk houden voor enig wangedrag. Het kind wordt immers alleen maar gestuurd door chemische impulsen.

Nou, als dat geen depressie oplevert weet ik het ook niet meer. Hoe anders sta je in het leven als je geleerd hebt dat je een kostbare schepping van God bent. Dat je naar Zijn beeld bent geschapen en het voorrecht hebt om namens Hem anderen mag vertellen dat ze ook kostbaar zijn. Dat we boven onze zogenaamde chemische impulsen kunnen uitstijgen en meer en meer kunnen gaan lijken op Zijn Zoon de Here Jezus. Dat we wel degelijk voor Zijn schepping moeten zorgen, maar dat we niet in zak en as hoeven te zitten als het niet lijkt te gaan zoals we zouden willen zien.

Naïef?

Vaak wordt ook wel gezegd dat christelijk onderwijs het denkvermogen van kinderen corrumpeert of beperkt. De kinderen zouden dan als naïeve mensen in de samenleving staan. Dat is natuurlijk heel zielig voor die kinderen.

Maar ik vraag mezelf af waarom die samenleving dan zo gevaarlijk is. Waar ligt de ultieme oorzaak van de gevaarlijke samenleving? Is het slecht dat er kinderen opgevoed worden met sterke normen en waarden? Is het slecht dat mijn dochter zwaar verontwaardigd was over de dingen die ze allemaal zag tijdens een open dag op de universiteit? Ze is niet naïef, ze wist van tevoren heel goed dat veel Nederlandse universiteiten gewoon bolwerken zijn van het relativisme en het wokeïsme van vandaag. Maar ik geloof dat ze dankzij haar religieuze opvoeding veel beter in staat is om haar rug recht te houden—al was het maar uit pure verontwaardiging.

Aan de andere kant zie je dus meer en meer kinderen die grootgebracht worden in een zogenaamde ‘neutrale’ omgeving. De identiteit die ze met zich meedragen is er één van relativisme. Wat voor de één goed is, hoeft niet per se goed te zijn voor een ander. Deze kinderen hebben de grootste moeite om een moreel standpunt in te nemen en houden daardoor dus het verval in stand. Ze waaien simpelweg met de wind mee.

Het mag wel eens gezegd worden, maar alle grote veranderingen in de samenleving zijn altijd tot stand gekomen door eenlingen, eenlingen die verontwaardigd waren door dat wat ze zagen gebeuren. Daar tegenover staat dat ze bijna altijd weerstand ondervonden van de grote meute. De meute die weinig in staat bleek te zijn om een moreel standpunt in te nemen.

Als het neerkomt op naïviteit denk ik dat kinderen die christelijk zijn opgevoed en onderwezen over het algemeen meer idee hebben wat betreft de alternatieven in de wereld dan hun zogenaamde ‘neutrale’ tegenhangers. In veel gevallen van openbaar onderwijs wordt het materialisme bijna wetmatig onderwezen—in ieder geval lijkt het er op dat alleen al refereren aan een Schepper strafbaar is. Nou, dan creëer je natuurlijk weinig openheid.

Onze samenleving is zo enorm doordrongen van het materialistische denken dat het sowieso moeilijk is om een kind helemaal af te zonderen van het atheïstische denken. Andersom lijkt het in ieder geval veel makkelijker om een kind compleet naïef op te voeden wat betreft het bovennatuurlijke.

Sterke Individuen

Dit laat wel zien hoe belangrijk een goede christelijke opvoeding eigenlijk is. Het is vervelend om te zeggen, maar de gemiddelde seculiere opvoeding brengt geen standvastige en slagvaardige mensen voort. We zien het om ons heen, een grote eenheidsworst. De Sovjets waren echt niet gek. Deze uitkomst hadden ze ook al bedacht. Als je alle mensen kunt laten geloven dat alles relatief is en dat er geen absolute moralen zijn; dat er geen hogere macht dan de overheid bestaat, en dat ieder mens inherent gelijk is aan een dier. Ja, dan kun je de meute prima besturen. Het was niet voor niets dat de echte Sovjet communist een hekel had aan christenen! Die nare christenen lijken niet bang en hebben het idee dat ze er toe doen. Sterker nog! Christenen lijken te denken dat ze inherente rechten hebben ontvangen van de Schepper. Nee, daar konden ze niets mee.

Dit geeft ons een nog grotere verantwoording. Als we werkelijk een verschil in de wereld willen maken zouden we onze stinkende best moeten doen om onze kinderen in de wegen van de Heer te onderwijzen.

Dat onderwijs houdt niet op bij de middelbare school. Het is toch ook niet zo dat als een kind heeft leren rekenen dat het op zijn dertiende al net zo veel weet als een docent wiskunde op de middelbare school? Toch denken veel ouders dat kinderen op hun dertiende genoeg van de bijbel kennen om de rest van hun leven mee te doen. De rest laten ze dan liever aan de jeugdclub over.

Het onderwijs dat we als ouders aan onze kinderen geven moet met hun leeftijd meegaan. Hoe ouder ze worden hoe dieper we moeten gaan. We zien dat wanneer het Christelijke onderwijs zwak, oppervlakkig en neerbuigend is, het de kinderen of jongvolwassenen het idee geeft dat het geloof in Jezus te eenvoudig of zelfs dom is. Veel mensen die in hun jonge jaren worden zwak Christelijk onderwijs krijgen zijn geneigd om later omver geblazen te worden door de ogenschijnlijke sterke standpunten van atheïsten. Ze denken dat ze op een gegeven moment alles wel zo’n beetje weten wat betreft het geloof en ze dan accepteren weinig tot geen argumenten die geleverd worden vanuit de christelijke wereld. Het geloof is irrelevant voor ze geworden.

Het is misschien vervelend om te zeggen, maar ik ben heel wat christenen tegengekomen die menen dat hun kennis van Gods woord fenomenaal is, terwijl het in werkelijkheid het niveau is van een kleuter die net leert lezen en schrijven. Toch lijkt het erop dat het juist deze mensen zijn die op hun beurt weer de jonge kinderen in de kerk gaan onderwijzen. Of op scholen godsdienst onderwijzen. Leerlingen die meer dreigen te weten dan deze leraren worden gewantrouwd of weg gezet als betweter.

Nogmaals, als ouders hebben we de eerste en primaire opdracht om onze kinderen in de woorden en wegen van onze Here Jezus te onderwijzen. Dit kunnen we niet overlaten aan anderen en dan maar verwachten dat het wel goed komt!

Tot slot

Nogmaals, veel grote veranderingen in de wereld zijn tot stand gekomen door mensen met een grote christelijke overtuiging. Wij, christenen, zouden niet achterover moeten zitten! Jezus zweeg niet, Hij onderwees Zijn discipelen in alles. We moeten Zijn voorbeeld volgen! Alleen dan krijg je mensen die in staat zijn hun rug recht te houden in alsmaar meer dwalende samenleving.

Ik ben benieuwd naar jou gedachten over dit onderwerp. Denk eraan! Ik ben vooral actief op mijn Odysee kanaal. Je vindt een link naar dat kanaal in de beschrijving van deze video of op deze pagina. Als je het leuk of interessant vindt wat ik doe, kun je je abonneren op mijn kanaal en vergeet dan ook niet op de notificatie bel te drukken—als je tenminste op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s!

Ik stel jullie gebeden en steun zeer op prijs! Kijk in de beschrijving van deze video of onderaan deze pagina om te zien hoe je me kunt helpen.

In ieder geval heel erg bedankt voor het kijken van deze video en het bezoeken van deze website.

Van harte Gods zegen toegewenst!


Eindnoten

i Kidscamps.com, Camp Quest Classic, [internet] <https://www.kidscamps.com/Camps/Camp_Quest_Classic_Hamilton_Ohio-203732.html>, gezien op 05-07-2024, vertaling Jurgen Hofmann.

ii Encyclopedia.com, LEAGUE OF THE MILITANT GODLESS, [internet] <https://www.encyclopedia.com/history/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/league-militant-godless>, gezien op 05-07-2024.

iii Scientific American, In Atheists We Distrust, [internet] <https://www.scientificamerican.com/article/in-atheists-we-distrust/>, 17-02-2012 door Daisy Grewal, gezien op 06-07-2024.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
%d bloggers liken dit: