De Atheïstische Wereld wordt Geweldig

Apologeet.nl

De Atheïstische Wereld wordt Geweldig

En dat is nu precies wat we al jaren horen vanuit de atheïstische wereld. De wereld zou er een betere plaats op worden als we die rare religieuze ideeën overboord konden gooien. Het is een beetje hoe Jordan Peterson het verwoorde. Atheïsten lijken te denken dat, als we de wereld zouden verlossen van het bijgeloof van vroeger, we een glorieuze beschaving zouden zien waarin het Baconische rationele denken zou heersen. Je hoort Elon Musk al lachen want ook hij weet dat dit niet het geval is.

Eerst maar even snel: Wat is Baconisch Rationalisme

Het doet er voor dit filmpje niet zo erg toe, maar Francis Bacon was een Engelse filosoof die de inductieve benadering van wetenschap heeft gepresenteerd. Deze vorm van wetenschap gebruiken we veel. We zien bepaalde zaken gebeuren, aan de hand van die gebeurtenissen verzamelen we gegevens, aan de hand van die gegevens zoeken we naar een terugkerend patroon, en aan de hand van die patronen stellen we een hypothese op. Met andere woorden, inductief redeneren gaat van specifieke waarnemingen naar brede generalisaties.

Nou, combineer deze manier van denken met een puur rationele benadering, en tada! Iedereen neemt de juiste beslissingen want die beslissingen zijn niet meer onderhevig aan vooringenomen religieuze ideeën. Althans, zo suggereren de atheïsten.

Absolute Moraal of Niet

Het is gek dat atheïsten denken dat de mens in staat is om goede morele beslissingen te nemen op grond van het puur rationeel denken. Het atheïsme gelooft niet in een opperwezen die bepaalde vaststaande regels geeft. Moraal is volgens het atheïsme veranderlijk en dus komen de absolute morele waarden te vervallen. Dat betekent dat de mens de waarde van een ander mens gaat bepalen. Er moet dan gekeken worden wat het meeste voordeel brengt voor het grotere goed.

De kwestie van abortus is dan bijvoorbeeld niet meer een kwestie van de heiligheid van het leven. Abortus wordt dan afgezet tegen de rationele beslissing of de moeder zal gaan lijden of niet. Lijden in dit geval wel een heel breed begrip. Als de moeder moeite zal hebben om het kind op te voeden; de moeder kan misschien haar opleiding niet afmaken; de moeder woont nog thuis bij haar ouders.

Wetenschap wordt weer goed?

Uiteraard zal wetenschap veel beter af zijn zonder de invloed van religie, zeggen ze. Ook hier kan je natuurlijk vraagtekens bij zetten. De ‘wetenschap’ waar atheïsten dan aan denken gaat dan vooral over historische wetenschappen zoals evolutie, de leeftijd van de aarde, en het ontstaan van het universum. De atheïst heeft er niets mee als zijn ideeën over deze zaken in twijfel worden getrokken. Gemakshalve vergeten ze even dat deze zaken onmogelijk op een empirische wijze bestudeerd kunnen worden.

Laatst kreeg ik een artikel van een broeder over deze zaken. Het was een interview in het dagblad, Trouw met schrijver Patrick Chatelion Counet.i Deze Nederlandse filosoof, die zo ver ik weet geen christen is, gooide met zijn boek ‘het absurde universum,’ de zogenaamde knuppel in het hoenderhok. Hij zei onder anderen “Ik bewijs dat we niets kunnen bewijzen” en “we zullen nooit weten hoe het heelal is ontstaan. Het is principieel onkenbaar.”

Patrick zegt dat alles wat we denken te weten over het ontstaan van het heelal berust op berekeningen en niet op verifieerbare feiten. Hij zegt dat er twee ideeën zijn over het ontstaan. De eerste is dat het is ontstaan uit niets wat volgens hem menselijkerwijs onmogelijk, dus absurd is. Het tweede idee suggereert dat het heelal altijd heeft bestaan en altijd in beweging is. Patrick vindt dit al net zo absurd. Hij verteld zijn studenten dat wie een derde optie heeft bij hem mag komen promoveren. “Oja,” zegt hij, “God als schepper is uitgesloten, die mag niet van de wetenschap.”

Het mag duidelijk zijn dat christenen prima informatica, natuurkunde, technologie of wat dan ook kunnen bestuderen. Zolang het gebieden zijn waar gewoon keiharde empirische bewijzen voor kunnen vinden, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Ook een hersen- of hartchirurg heeft geen begrip van de evolutietheorie nodig om te opereren. Maar zodra we de werkelijkheid menen te kennen door wiskundige berekeningen en niet door wat we waarnemen, ja, dan wordt het lastig om niet je overtuigingen mee te laten spelen.

Kunnen we zonder de Moraliteit van Religie?

Natuurlijk weten mensen intuïtief wat goed en fout is, daar hoeft iemand niet gelovig voor te zijn. De Here Jezus suggereert ook dat ongelovigen weten wat goed en fout is.

Mattheus 7:11

Als u, die slecht bent, uw kinderen dan goede gaven weet te geven, hoeveel te meer zal uw Vader, Die in de hemelen is, goede gaven geven aan hen die tot Hem bidden.

Maar we weten ook dat men al heel snel is met het verdringen van de hun kennis over God.

Romeinen 1:18-20

Want de toorn van God wordt geopenbaard vanuit de hemel over alle goddeloosheid en ongerechtigheid van de mensen, die de waarheid in ongerechtigheid onderdrukken, omdat wat van God gekend kan worden, hun bekend is. God Zelf heeft het hun immers geopenbaard. Want de dingen van Hem die onzichtbaar zijn, worden sinds de schepping van de wereld uit Zijn werken gekend en doorzien, namelijk én Zijn eeuwige kracht én Zijn Goddelijkheid, zodat zij niet te verontschuldigen zijn.

Het is gek dat men denkt dat het in moreel opzicht goed gaat in Noord-Europa. Velen hebben hun geloof in God opgegeven en we hebben, voor zover het nog niet duidelijk was, de misselijkmakende resultaten gezien in bijvoorbeeld de opening van de Olympische spelen in Parijs.

Het Experiment is Mislukt

Het is alsof Paulus sprak over 2024 toen hij zijn brief aan de Romeinen schreef.

Romeinen 1:22-24; 26-32

Terwijl zij zich uitgaven voor wijzen, zijn zij dwaas geworden, en hebben zij de heerlijkheid van de onvergankelijke God vervangen door een beeld dat lijkt op een vergankelijk mens, op vogels en op viervoetige en kruipende dieren. Daarom ook heeft God hen in de begeerten van hun hart overgegeven aan de onreinheid om hun lichamen onder elkaar te onteren.

Daarom heeft God hen overgegeven aan schandelijke hartstochten, want ook hun vrouwen hebben de natuurlijke omgang vervangen door de tegennatuurlijke. En evenzo hebben ook de mannen de natuurlijke omgang met de vrouw opgegeven, en zijn in wellust voor elkaar ontbrand: mannen doen schandelijke dingen met mannen en ontvangen het gepaste loon voor hun dwaling in zichzelf. En omdat het hun niet goeddacht God te erkennen, heeft God hen overgegeven aan verwerpelijk denken, om dingen te doen die niet passen. Ze zijn vervuld van allerlei ongerechtigheid, hoererij, boosaardigheid, hebzucht, slechtheid. Ze zijn vol afgunst, moord, ruzie, bedrog, kwaadaardigheid. Kwaadsprekers zijn het, lasteraars, haters van God, smaders, hoogmoedigen, grootsprekers, bedenkers van slechte dingen, ongehoorzaam aan hun ouders, onverstandigen, trouwelozen, mensen zonder natuurlijke liefde, onverzoenlijk, onbarmhartig. Zij kennen het recht van God, namelijk dat zij die zulke dingen doen de dood verdienen, en toch doen zij niet alleen zelf deze dingen, maar stemmen ook van harte in met hen die ze doen.

Nogmaals, schreef Paulus dit met het oog op 2024? Nee, ook in zijn tijd kon het er gek aan toe gaan. Eigenlijk was Europa van het ergste wangedrag verlost toen het christendom zijn intrede deed. Maar nu zien we weer een keiharde afdwaling van alles wat goed en puur is.

Zelfs de mensen waarvan we hadden verwacht dat ze enige stabiliteit aan de samenleving zouden geven laten hun fantasie en ideologie compleet de vrije loop. Dokters, psychologen, politici en vele andere verwarde wetenschappers lopen allemaal voorop als het gaat om bijvoorbeeld transgenderisme. En wat doet de rest? Bang om transfood genoemd te worden lopen ze mee in deze mensenleven vernietigende ideologie. De doorgeslagen angst zien we op het hoogste niveau terug.

Ouders worden nu gewoon uit het gezag gezet als ze niet willen meewerken aan de transitie van hun zoon of dochter. Zonder pardon schrijven artsen puberteit blokkerende medicijnen voor. Onlangs werden ouders door de Zwitserse autoriteiten opgedragen om de geslachtsverandering van hun tienerdochter goed te keuren. Ondertussen was de dochter al meer dan een jaar bij de ouders weg. Ze hebben haar ondergebracht in een zogenaamde gender-bevestigende omgeving.ii En omdat we eerder al even hebben gehoord hoe Elon Musk moest lachen om het dwaze idee dat een atheïstische wereld beter zou zijn, wil ik hem ook nog wel even citeren over dit onderwerp.

“Dit is krankzinnig“ zei hij op ‘X’ en hij voegde eraan toe: “Dit suïcidale geestesvirus verspreidt zich door de hele westerse beschaving.”iii

Wat is het Moraal van het Verhaal?

We zijn deze video begonnen met een lachende Elon Musk. Niet voor niets zien meer en meer mensen dat een samenleving zonder actieve christenen gedoemd is tot verval. Het is natuurlijk helemaal niet leuk om te horen, maar het atheïstische gedachtegoed is per definitie een mislukt project.

Natuurlijk weten mensen wat goed en fout is. Maar als men geen begrenzing van God meer heeft, wordt een samenleving al snel tot een hedonistisch Utopia. Wat bedoel ik daar mee? Utopia is een denkbeeldig land waar alles perfect is. Het is denkbeeldig omdat het niet bereikt kan worden, een onmogelijke werkelijkheid, een wensdroom. Het hedonisme leert dat alles om genot draait. Het hedonisme stelt in veel gevallen het geestelijke genot boven alles en vaak wordt er gezocht naar directe vervulling van lichamelijk genot.

De enorme anti-christelijk houding die we zien in de vele anti-religie debatten zijn in die zin niet vreemd. De activisten voor pro abortus, het klimaat, LGBTI+, en allerhande andere woke activisten zijn grote voorstanders voor gelijkheid en tolerantie, behalve als het gaat om actieve christenen.

Het is niet gek dat er zo’n weerstand is tegen de kerk. Zolang er nog echte christenen rondlopen zal de boze met moeite zijn volledige verdorvenheid tot uiting kunnen brengen.

2 Thessalonicenzen 2:5-8

Herinnert u zich niet dat ik u deze dingen zei, toen ik nog bij u was? En u weet wat hem nu weerhoudt, opdat hij op zijn eigen tijd geopenbaard wordt. Want het geheimenis van de wetteloosheid is al werkzaam. Alleen is er iemand die hem nu weerhoudt, totdat hij uit het midden verdwenen is. En dan zal de wetteloze geopenbaard worden.

Ik geloof dat deze weerhouder, de Heilige Geest is. De Heilige Geest houdt de mensen een spiegel voor.

Johannes 16:8

En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel:

Hoewel de Geest niet in de dagen van het Oude Testament op aarde woonde, oefende hij een toch remmende invloed uit

Jesaja 59:19b

Als de vijand zal komen als een rivier, zal de Geest van de HEERE de banier tegen hem oprichten.

Hoeveel te meer zou de Geest van God dan nu werken? Hij woont immers in Gods kinderen.

Blijf Waakzaam

Om even terug te gaan naar de tweede brief aan de Thessalonicenzen. Paulus waarschuwt ons duidelijk met de volgende woorden.

2 Thessalonicenzen 2:1-4

En wij vragen u dringend, broeders, met betrekking tot de komst van onze Heere Jezus Christus en onze vereniging met Hem, dat u niet snel aan het wankelen wordt gebracht of verschrikt, niet door een uiting van de geest, niet door een woord, en ook niet door een brief die van ons afkomstig zou zijn, alsof de dag van Christus al aangebroken zou zijn. Laat niemand u op enigerlei wijze misleiden. Want die dag komt niet, tenzij eerst de afval gekomen is en de mens van de wetteloosheid, de zoon van het verderf, geopenbaard is, de tegenstander, die zich ook verheft boven al wat God genoemd of als God vereerd wordt, zodat hij als God in de tempel van God gaat zitten en zichzelf als God voordoet.

In dit vers zien we twee voorwaarden voordat de ‘dag van Christus’ kan plaatsvinden. De eerste is het afval van het geloof en het tweede lijkt te suggereren dat we de mens van de wetteloosheid, de zoon van het verderf, geopenbaard zullen zien.

We zien allemaal uit naar de dag van Christus! Wat een feest zal het zijn. Maar tot die tijd moeten we waakzaam blijven. Waarom? Nou, blijkbaar zullen velen van het geloof afvallen. Dat zien we rondom gebeuren. Hoe meer gelovigen zullen afvallen hoe brutaler de boze zal worden. Paulus waarschuwt dat wij, als Gemeente, nog zullen weten wie de antichrist is voordat Jezus terugkomt.

Dat betekent dat we het ergste nog niet gezien hebben! Hoe de opname precies in zijn werk gaat kan ik niet helemaal duidelijk krijgen, maar blijkbaar zullen we in ieder geval nog meekrijgen wie de antichrist zal zijn. Daar wordt veel over gespeculeerd, maar het mag duidelijk zijn dat wij onze ogen op de Heer moeten richten.

Tot Slot

De volgende keer dat iemand weer eens beweerd dat een samenleving prima zonder het christelijke geloof kan functioneren mag je best wel even meewarig lachen. Als je de tijd hebt kun je de betreffende persoon nog even wijzen op het experiment in Noord-Europa.

Volg en Steun

Laat me maar weten wat je ervan vindt in de reacties. Denk eraan! Ik ben vooral actief op mijn Odysee kanaal. Je vindt een link naar dat kanaal in de beschrijving van deze video of op mijn website.

Als je het leuk of interessant vindt wat ik doe, kun je je abonneren op mijn kanaal en vergeet dan ook niet op de notificatie bel te drukken—als je tenminste op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s!

Ik stel jullie gebeden en steun zeer op prijs! Kijk in de beschrijving van deze video om te zien hoe je me kunt helpen. Ik zal daar ook een link plaatsen naar zowel de Nederlandse als de Engelse transcripties van deze video.

In ieder geval heel erg bedankt voor het kijken.

Ik sluit af met de woorden uit 2 Petrus 1:2

moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere.

Bronnen

i Trouw, Lachspiegel Interview door Lodewijk Dros, ‘Ik bewijs dat we niets kunnen bewijzen,’ Patrick Chatelion Counet, 23-07-2024.

ii ADF International, Swiss authorities demand parents legally endorse gender “transition” of teenage daughter who has been separated from family for over a year, 11-07-2024, [internet] <https://adfinternational.org/news/swiss-parents>, gezien op 01-08-2024.

iii Musk, E, [@elonmusk], 12-07-2024 08:10, This is insane [Tweet]. Twitter. gezien op 01-08-2024, van <https://x.com/elonmusk/status/1811644370375917577>, vertaling Jurgen Hofmann.
Musk, E, [@elonmusk], 12-07-2024 08:12, This suicidal mind virus is spreading throughout Western Civilization [Tweet]. Twitter. gezien op 01-08-2024, van <https://x.com/elonmusk/status/1811644688509673918>, vertaling Jurgen Hofmann.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
%d bloggers liken dit: