Waarom zijn Christenen niet Vrijmoediger?

Apologeet.nl

Waarom zijn Christenen niet Vrijmoediger?

Veel christenen hunkeren naar de vrijmoedigheid waarover we lezen in vroege kerk. Veel van ons luisteren met bewondering naar de verhalen van zendelingen en evangelisten. Wie kent de boeken van Anne van der Bijl en Corrie ten Boom niet? Tegelijkertijd realiseren we ons dat het ons ontbreekt aan diezelfde vrijmoedigheid. Hoe komt dat toch?

Van de week was ik een woordverkondiging aan het voorbereiden. In de gemeente waar ik mag spreken heb ik eerder al gesproken over het bestuderen van de Bijbel. Weet wat je gelooft! Onderwijs je kinderen, want als jij het niet doet dan doet de wereld het wel voor je.

Eigenlijk wilde ik daar op voortborduren. De bedoeling was om iets meer te spreken over hoe we een voorbeeld voor onze kinderen kunnen zijn. Maar toen ik realiseerde me gaandeweg dat we een probleem hebben die minstens zo diep, zo niet dieper gaat.

Ik zal het een beetje uitleggen. Om een voorbeeld te zijn hebben we vrijmoedigheid nodig. Veel christenen hunkeren naar de vrijmoedigheid waarover we lezen in vroege kerk. Veel van ons luisteren met bewondering naar de verhalen van zendelingen en evangelisten. Wie kent de boeken van Anne van der Bijl en Corrie ten Boom niet? Tegelijkertijd realiseren we ons dat het ons ontbreekt aan diezelfde vrijmoedigheid. Hoe komt dat toch?

Onze Favoriete Excuses

Eerst maar even over de excuses die we gebruiken. In bijna alle groepen hoor ik dezelfde excuses terug. De drie meest bekende “Ik ben nu eenmaal geen evangelist,” “Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond” en “ik laat het zien door mijn daden.”

De eerste kunnen we snel overboord gooien. Nee, inderdaad, niet iedereen is een evangelist.

Efeziërs 4:11-12

En Hij heeft sommigen gegeven als apostelen, anderen als profeten, weer anderen als evangelisten en nog weer anderen als herders en leraars, om de heiligen toe te rusten, tot het werk van dienstbetoon, tot opbouw van het lichaam van Christus,

Maar we zijn wèl allemaal geroepen om te getuigen.

Markus 16:15

En Hij zei tegen hen: Ga heen in heel de wereld, predik het Evangelie aan alle schepselen.

De tweede lijkt niet zo goed doordacht te zijn en is eigenlijk een beetje aanmatigend. Alsof iemand die getuigd van Jezus de dringende behoefte heeft om op de voorgrond te staan. Ik ken genoeg mensen die behoorlijk introvert zijn en toch iedere gelegenheid aangrijpen om van Jezus’ werk te getuigen. Dit heeft niets te maken met ‘op de voorgrond willen staan.’ Nee, dit heeft alles te maken met hun begrip van de noodzaak om mensen op te roepen tot bekering. Mensen gaan verloren en wij hebben het antwoord.

Dan het laatste excuus. Ik heb er laatst een video over gemaakt met de titel: VERKONDIG het EVANGELIE, Desnoods met Woorden?

Ik volsta met de tekst uit

Romeinen 10:13-14; 17

Want ieder die de Naam van de Heere zal aanroepen, zal zalig worden. Hoe zullen zij dan Hem aanroepen in Wie zij niet geloven? En hoe zullen zij in Hem geloven van Wie zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder iemand die predikt?

Zo is dan het geloof uit het gehoor en het gehoor door het Woord van God.

Wat is ons Probleem?

Oorzaak 1 – Angst

“Wat zullen ze wel niet van mij denken?”

Ik ben bang dat dit te maken heeft met het beeld dat we van onszelf hebben. Zelfverzekerdheid begint bij het begrijpen wie we zijn in Christus.

Mattheus 6:33

Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.

Zijn rechtvaardigheid is een geschenk!

Efeziërs 2:8-9

Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof, en dat niet uit u, het is de gave van God; niet uit werken, opdat niemand zou roemen.

En hoe meer we ons gaan realiseren wat ons gegeven is; hoe meer we gaan begrijpen wat Christus voor ons gedaan heeft; hoe meer we in vrijmoedigheid voor de waarheid van het Evangelie zullen gaan staan.

Oorzaak 2 – Heilige Geest

Maar niet alleen begrijpen wie we in Christus mogen zijn, maar ook begrijpen Wie er in ons woont!

Handelingen 4:31

En toen zij gebeden hadden, werd de plaats waar zij bijeenwaren, bewogen. En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en spraken het Woord van God met vrijmoedigheid

Petrus en Johannes waren gevangen genomen omdat ze over Jezus spraken en daarnaast nog even tussendoor een verlamde man mochten genezen. De leiders lieten hen weer los met de opdracht om niet meer over de opgestane Heer te preken.

Petrus en Johannes brachten dit bericht over aan de andere discipelen. Hun reactie? Ze gingen bidden. De conclusie? Ze werden vervuld met de Heilige Geest en spraken over het Woord van God met vrijmoedigheid!

Als we ons afvragen waarom we niet vrijmoedig zijn dan is dit een belangrijke sleutel. We moeten Gods Geest vragen om ons te vervullen.

Ja, we mochten Gods Geest ontvangen als zegel zoals Paulus on in 2 Korinthiërs 1:22 laat weten. Als we tot bekering komen en gered worden zal God ons Zijn Geest geven!

Maar een beetje oneerbiedig gezegd, de Heilige Geest is als een fles cola. Als je dit voorzichtig openmaakt, kun je heel stiekem wat voor jezelf inschenken. Maar als je de fles eerst goed schud kan je rekenen op een fontein! Ons gebed aan de Heer om ons te gebruiken, onze vraag om vol te mogen zijn van Zijn Geest wordt, net als die colafles, een fontein.

Maar pas wel op! Als je liever niet door God gebruikt wil worden, bid de Heer dan niet om je te vervullen. Als Gods Geest je vervult kunnen er allerlei dingen gebeuren en in vers 31 was dat het spreken van het Woord van God met vrijmoedigheid.

Oorzaak 3 – Toestemming?

Een derde punt die ik zou willen noemen is onze gekke gewoonte om toestemming te willen krijgen voor hetgeen we gaan zeggen. Waarom zouden we toestemming moeten krijgen om God te dienen?

Toen we de Heer nog niet diende deden we de werken van de boze zegt Jezus in Johannes 8. En toen leken we er geen enkel probleem mee te hebben om te leven zoals we wilden. We vroegen niemand om toestemming voor ons gedrag. Met andere woorden, toen we de boze dienden deden we dat met volle overtuiging! Als ik naar mezelf kijk dan herinner ik me nog heel goed dat ik er trots in stelde dat men bang was om klappen te krijgen. Ik was er trots op dat ik vloekte, te veel dronk en lak had aan de leraren op school.

Dat is niet gek want we handelden naar onze natuur. Zondigen is iets wat als vanzelf gaat. Maar nu we christen zijn lijken we het in ene heel belangrijk te vinden hoe men naar ons kijkt. Je ziet het zodra we in een groepje zijn. Groepsdruk zorgt dat iedereen kijkt naar iedereen en iedereen is bang dat iedereen iets van je denkt.

Wat we ons niet realiseren is dat negen van de tien keer iemand echt niet bezig is met jouw gekkigheid. Mensen kijken niet naar je en denken “Oh, die is gered, nu moet ik goed opletten hoe hij of zij zich gedraagt.” Dat is iets wat we onszelf voorhouden. De werkelijkheid is dat de meeste mensen vooral met zichzelf bezig zijn. We weten niet eens wat die andere persoon tegenover ons denkt. Alleen God weet wat er in die persoon omgaat. Het is niet onze taak om dat te weten, onze taak is God te dienen.

2 Korinthiërs 5:17

Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden.

Laten we die woorden serieus nemen en laten we Christus dan ook als vanzelfsprekend door ons heen werken.

Petrus en al die anderen

Laten we nog eens kijken naar Petrus. Hij was een gewone man. Een hardwerkende man die je vandaag op de visafslag zou kunnen tegenkomen. Petrus wist als geen ander hoe je moest voorkomen dat iemand zou kunnen denken dat hij bij Jezus hoorde. Maar in de Bijbel kunnen we lezen wat er kan gebeuren als iemand het niet langer nodig heeft om goedkeuring van mensen te krijgen. We zien Petrus als een nieuwe man die geleid door Gods Geest het Evangelie van redding vrijmoedig spreekt.

Maar Petrus was natuurlijk echt niet de enige. We zien mannen en vrouwen, zowel in de Bijbel als door de geschiedenis heen, die machtig gebruikt werden. Niet omdat ze van zichzelf geweldig waren. Nee, omdat God er voor koos om ze te gebruiken.

We kijken vaak naar deze mensen met de gedachte dat zij een soort superchristenen zijn. De vrijmoedigheid die zij hadden, maakt dat we ze makkelijk in het hoekje van heiligen plaatsen. En, zo houden we onszelf voor, dat zijn wij niet.

Maar is dat wel eerlijk? Toegegeven, niet iedereen heeft de gave van evangelist ontvangen. Maar moet je werkelijk een evangelist zijn om vrijmoedigheid te bezitten?

Ik wil ook wel toegeven dat een man als Petrus van nature een vrijmoedige man was. Maar is het eerlijk om te stellen dat God alleen mensen gebruikt die van nature alle kwaliteiten bezitten die Hij voor die specifieke taak nodig heeft?

Paulus zegt in 1 Korinthiërs 1 dat God koos voor het zwakke, dwaze en onaanzienlijke, om op die manier de wereld te laten zien dat het de Here Zelf is die werkt, niet wij!

Impact

Wat een impact zouden we kunnen hebben op onze omgeving als we net als al die mannen en vrouwen voor ons niet langer zouden kijken naar onze tekortkomingen.

Wat een impact zouden we kunnen hebben op onze omgeving als we volledig zouden beseffen dat de Heer ons juist in al onze zwakheid en tekortkomingen wil gebruiken.

Hoe zou het ons land beïnvloeden als we dagelijks de Heer zouden vragen om ons te vervullen zodat we als een geschudde colafles mogen bruisen!

Veel jonge mensen zijn in de war. Ik ben ervan overtuigd dat de gemeente aantrekkelijker zou worden als ze zien dat christenen met een rechte rug in de samenleving staan. Het Evangelie daagt ons uit om als een nieuwe schepping op te staan. Als christenen hoeven we niet af te wachten tot we iets mogen zeggen.

We hebben de meest belangrijke boodschap die de wereld maar kan en moet horen. De toestemming om dit te delen hebben we al ontvangen van de allerhoogste autoriteit, Koning Jezus zelf!

Mag ik je uitdagen om vanaf vandaag te gaan staan voor wat we geloven?

Volg en Steun

Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie gedachten over deze dingen. Maar! Pas op met wat je zegt! Het is vrij gemakkelijk om naar anderen te kijken en te denken dat zij het niet goed doen, maar hoe doe je het zelf?

Denk eraan! Ik ben vooral actief op mijn Odysee kanaal. Je vindt een link naar dat kanaal in onderaan deze pagina.

Als je het leuk of interessant vindt wat ik doe, kun je je abonneren op één van mijn video kanalen en vergeet dan ook niet op de notificatie bel te drukken—als je tenminste op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s!

Ik stel jullie gebeden en steun zeer op prijs! Kijk wederom onedraan om te zien hoe je me kunt steunen.

In ieder geval heel erg bedankt voor het kijken/lezen.

Ik sluit af met de woorden uit 2 Petrus 1:2

moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere.

5 1 stem
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
%d bloggers liken dit: