Apologeet.nl
Hoofdzaken van het christelijk geloofIndex
Deel 1 — Inleiding
Velen van ons maken graag onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke leerstellingen binnen het christelijk geloof. De manier waarop we ons kleden als we naar de kerk gaan zou bijvoorbeeld minder kritisch moeten zijn dan wat we geloven over het offer van Jezus aan het kruis.
Maar wat zijn de hoofdzaken van het christelijk geloof? Nou, zullen we dat samen eens onderzoeken? Ik heb op internet een boekje gevonden met de naam ’99 hoofdzaken’.i Dit boekje geeft een goede leidraad om deze essentiële leerstellingen voor ons geloof te verkennen. Het wordt een serie waarin we gaan uitzoeken en bespreken wat wij als christenen zouden moeten geloven over God en Zijn woord, en het christendom in het algemeen.
Ik ga deze essentiële punten één voor één behandelen, anders wordt de video veel te lang.
1. Gods Openbaring
Die is onderverdeeld in acht verschillende manieren waarop God zich openbaart.
2. Over wie God is
In dit deel zullen we vijftien kenmerken van God zelf bekijken.
3. Schepping
Elf verschillende aspecten van wat we zien, ervaren en kunnen geloven in en over de schepping.
4. Zondeval
Deze aflevering bevat elf principes over de zondeval.
5. Verlossing
Zoals je misschien al geraden hebt, wordt dit een lange aflevering. We gaan 29 verschillende facetten van verlossing bespreken.
6. De kerk
Ook een langere aflevering omdat we het gaan hebben over 17 functies die essentieel zijn voor de kerk.
7. Herstel
En tot slot bespreken we de Bijbelse kijk op herstel. Slechts vijf punten om over te praten, maar zeker niet minder belangrijk.
Afsluiting
Ik hoop dat jullie, net als ik, uitkijken naar deze serie. Mijn gebed is dat het je zal helpen om het christendom beter te begrijpen en dat deze serie je zal bemoedigen in je geloof.
Er komt binnenkort meer, dus blijf kijken!
Laten we afsluiten met de woorden uit 2 Petrus 1:2
moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere.
Eindnoten
i The Gospel Project, 99 hoofdzaken, LifeWay Christian Resources, [internet] <https://gospelproject.lifeway.com/resources/> bekeken op 08-10-2024.
Deel 2: Gods Openbaring
Wat zijn de hoofdzaken van het christelijk geloof? Dat is wat we in deze serie onderzoeken. Dit is het tweede deel waarin we kijken naar wat we geloven over Gods openbaring.
1. Algemene openbaring
Algemene openbaring is hoe God Zichzelf laat zien door de wereld om ons heen en door ons eigen geweten. De Bijbel noemt dit op plaatsen als Psalm 19 en Romeinen 2.
Hoewel we sommige dingen over God kunnen leren, zoals over Zijn macht en wijsheid, door het universum of ons gevoel voor moraliteit, is deze kennis beperkt. Het geeft ons niet het volledige begrip dat nodig is om God echt te kennen of verlossing te bereiken. Het geeft ons echter wel genoeg inzicht om verantwoordelijk te zijn en gehouden te worden voor het herkennen en afwijzen van Gods waarheid wanneer we ervoor kiezen om ertegen te handelen.
Romeinen 1:20
Want de dingen van Hem die onzichtbaar zijn, worden sinds de schepping van de wereld uit Zijn werken gekend en doorzien, namelijk én Zijn eeuwige kracht én Zijn Goddelijkheid, zodat zij niet te verontschuldigen zijn.
2. Speciale Openbaring
Speciale openbaring is hoe God Zichzelf aan mensen toont door middel van gedenkwaardige gebeurtenissen, de Bijbel en door Jezus Christus. Dit type openbaring helpt om ons Gods aard, Zijn verlangens, Zijn doel voor de wereld en Zijn plan om de mensheid te redden te begrijpen. Het openbaart in feite wie God is en door deze openbaring kunnen we een persoonlijke relatie met Hem hebben door Jezus Christus.
3. Inspiratie van de Schrift
De inspiratie van de Schrift betekent dat God de menselijke schrijvers van de Bijbel leidde om Zijn boodschap voor de mensen op te schrijven in hun oorspronkelijke teksten. Soms gebeurde deze leiding door dictaat, waarbij God dus rechtstreeks tot de schrijvers sprak, zoals we zien in het boek Openbaringen, waar Jezus rechtstreeks tot Johannes sprak. Vaker gebeurde dit door de speciale invloed van de Heilige Geest, die door de unieke stijl van de schrijvers heen werkte, waardoor hun geschriften echt de woorden van God werden.
2 Timoteüs 3:16
Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid
4. Onfeilbaarheid van de Schrift
Onfeilbaarheid van de Schrift is het geloof dat de Bijbel volledig waar is en vrij van fouten in al zijn leerstellingen, ongeacht het onderwerp. Het aanvaarden van de Schrift als integer sluit niet uit dat de bijbelschrijvers hun menselijke emoties en standpunten deelden. Het sluit ook het gebruik van afgeronde getallen niet uit. Het betekent ook dat de schrijvers verschillende schrijfstijlen kunnen hebben gebruikt, zelfs als ze naar dezelfde gebeurtenis verwijzen. Dit gezegd hebbende, bevestigt de leer van de Bijbelse onfeilbaarheid dat de Schrift een betrouwbare gids is voor verlossing en waarheidsgetrouw is in alles wat er in staat. Met andere woorden, Jezus vergiste zich niet toen Hij naar Adam en Eva verwees als de eerste mensen.
5. Autoriteit van de Schrift
De Bijbel is het geïnspireerde woord van God en dient als Zijn speciale boodschap aan de mens. De Bijbel is de hoogste autoriteit voor christenen. Omdat alles wat de Bijbel leert waar is, biedt de Schrift wijsheid en richtlijnen om een leven te leiden dat God eert. De autoriteit van de Schrift accepteren betekent dat we God moeten vertrouwen en volgen door in Zijn Woord te geloven en ernaar te handelen.
Ik wil nog wel een stap verder gaan door te zeggen dat de Bijbel eigenlijk de hoogste autoriteit is voor alle mensen, zowel christenen als ongelovigen. Ongelovigen accepteren de Bijbel echter niet als zodanig. Toch ‘lenen’ ze allemaal van de Bijbel als het gaat om moraliteit en bepaalde beslissingen die ze nemen, waaruit blijkt dat ze, zij het ongewild, de autoriteit van de Schrift accepteren.
6. Duidelijkheid van de Schrift
God gaf Zijn Woord als de ultieme gids voor leven en geloof. Het is duidelijk genoeg geschreven om met de hulp van de Heilige Geest begrepen te worden. Dit betekent niet dat iedereen de Bijbel volledig zal begrijpen als ze hem voor het eerst lezen. Het betekent ook niet dat elk deel eenvoudig te interpreteren en uit te leggen is, en het betekent ook niet dat we geen fouten zullen maken in ons begrip. Het betekent dat we Gods verlossingsplan kunnen begrijpen zonder naar een goeroe te hoeven luisteren. Niet alleen dat, maar het betekent ook dat individuen, met de hulp van de Heilige Geest, de Bijbelse tekst zelf kunnen begrijpen door de juiste interpretatiemethoden te gebruiken.
7. De Schrift begrijpen
Als we de Bijbel lezen, hebben we de Heilige Geest nodig om ons te helpen begrijpen. Gods wijsheid is oneindig veel groter dan de onze. Bovendien hebben we te maken met onze zondige natuur. Daarom kunnen we niet alle geestelijke waarheden zelf volledig begrijpen. Bij het interpreteren van Gods Woord vertrouwen christenen niet alleen op menselijke redeneringen of een groep geleerden, omdat we weten dat ook zij aan dezelfde gevallen natuur lijden als wij. In plaats daarvan vertrouwen we uiteindelijk op het werk van de Heilige Geest. Gods Heilige Geest is degene die licht brengt in de Schrift en in onze harten en gedachten.
Johannes 16:15
Alles wat de Vader heeft, is het Mijne; daarom heb Ik gezegd dat Hij [de Heilige Geest] het uit het Mijne zal nemen en het u zal verkondigen.
8. Behoud van de Schrift
God heeft Zichzelf aan mensen geopenbaard door middel van de Schrift, die Hij heeft geïnspireerd en waarvan Hij heeft verzekerd dat ze foutloos zijn. Door de geschiedenis heen heeft God ook gebeurtenissen geregisseerd om de Bijbelse tekst veilig te bewaren voor toekomstige generaties. Ons geloof in het behoud van de Schrift wordt ondersteund door onderzoek naar hoe de canon van de Schrift tot stand is gekomen en hoe manuscripten door de jaren heen zorgvuldig zijn doorgegeven.
Ook al willen veel ongelovigen je doen geloven dat de Bijbel veel fouten bevat omdat het een ‘kopie van een kopie van een kopie van een kopie’ is, hun bewering is ongegrond. De Bijbel is meer onderzocht en bestudeerd dan alle andere oude documenten. God heeft ervoor gezorgd dat we genoeg oude kopieën hebben om er zeker van te zijn dat wat we in de Bijbel lezen hetzelfde is als de originele tekst.
Afsluiting
Dit was het eerste deel van deze serie. Ik hoop dat het je zal helpen om het christendom beter te begrijpen en dat deze serie je zal bemoedigen en opbouwen in je geloof.
Er komt binnenkort meer, dus blijf kijken!