Hoofdzaken van het christelijk geloof

Apologeet.nl

Hoofdzaken van het christelijk geloof

Velen van ons maken graag onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke leerstellingen binnen het christelijk geloof. Maar wat zijn de hoofdzaken van het christelijk geloof? In deze serie wil ik dat samen met jullie gaan onderzoeken.

Index

  1. Inleding tot deze serie
  2. Deel 2: Gods Openbaring
  3. Deel 3: Over God

Deel 1 — Inleiding

Velen van ons maken graag onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke leerstellingen binnen het christelijk geloof. De manier waarop we ons kleden als we naar de kerk gaan zou bijvoorbeeld minder kritisch moeten zijn dan wat we geloven over het offer van Jezus aan het kruis.

Maar wat zijn de hoofdzaken van het christelijk geloof? Nou, zullen we dat samen eens onderzoeken? Ik heb op internet een boekje gevonden met de naam ’99 hoofdzaken’.i Dit boekje geeft een goede leidraad om deze essentiële leerstellingen voor ons geloof te verkennen. Het wordt een serie waarin we gaan uitzoeken en bespreken wat wij als christenen zouden moeten geloven over God en Zijn woord, en het christendom in het algemeen.

Ik ga deze essentiële punten één voor één behandelen, anders wordt de video veel te lang.

1. Gods Openbaring

Die is onderverdeeld in acht verschillende manieren waarop God zich openbaart.

2. Over wie God is

In dit deel zullen we vijftien kenmerken van God zelf bekijken.

3. Schepping

Elf verschillende aspecten van wat we zien, ervaren en kunnen geloven in en over de schepping.

4. Zondeval

Deze aflevering bevat elf principes over de zondeval.

5. Verlossing

Zoals je misschien al geraden hebt, wordt dit een lange aflevering. We gaan 29 verschillende facetten van verlossing bespreken.

6. De kerk

Ook een langere aflevering omdat we het gaan hebben over 17 functies die essentieel zijn voor de kerk.

7. Herstel

En tot slot bespreken we de Bijbelse kijk op herstel. Slechts vijf punten om over te praten, maar zeker niet minder belangrijk.

Afsluiting

Ik hoop dat jullie, net als ik, uitkijken naar deze serie. Mijn gebed is dat het je zal helpen om het christendom beter te begrijpen en dat deze serie je zal bemoedigen in je geloof.

Er komt binnenkort meer, dus blijf kijken!

Laten we afsluiten met de woorden uit 2 Petrus 1:2

moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere.


Eindnoten

i The Gospel Project, 99 hoofdzaken, LifeWay Christian Resources, [internet] <https://gospelproject.lifeway.com/resources/> bekeken op 08-10-2024.


Deel 2: Gods Openbaring

Wat zijn de hoofdzaken van het christelijk geloof? Dat is wat we in deze serie onderzoeken. Dit is het tweede deel waarin we kijken naar wat we geloven over Gods openbaring.

1. Algemene openbaring

Algemene openbaring is hoe God Zichzelf laat zien door de wereld om ons heen en door ons eigen geweten. De Bijbel noemt dit op plaatsen als Psalm 19 en Romeinen 2.

Hoewel we sommige dingen over God kunnen leren, zoals over Zijn macht en wijsheid, door het universum of ons gevoel voor moraliteit, is deze kennis beperkt. Het geeft ons niet het volledige begrip dat nodig is om God echt te kennen of verlossing te bereiken. Het geeft ons echter wel genoeg inzicht om verantwoordelijk te zijn en gehouden te worden voor het herkennen en afwijzen van Gods waarheid wanneer we ervoor kiezen om ertegen te handelen.

Romeinen 1:20

Want de dingen van Hem die onzichtbaar zijn, worden sinds de schepping van de wereld uit Zijn werken gekend en doorzien, namelijk én Zijn eeuwige kracht én Zijn Goddelijkheid, zodat zij niet te verontschuldigen zijn.

2. Speciale Openbaring

Speciale openbaring is hoe God Zichzelf aan mensen toont door middel van gedenkwaardige gebeurtenissen, de Bijbel en door Jezus Christus. Dit type openbaring helpt om ons Gods aard, Zijn verlangens, Zijn doel voor de wereld en Zijn plan om de mensheid te redden te begrijpen. Het openbaart in feite wie God is en door deze openbaring kunnen we een persoonlijke relatie met Hem hebben door Jezus Christus.

3. Inspiratie van de Schrift

De inspiratie van de Schrift betekent dat God de menselijke schrijvers van de Bijbel leidde om Zijn boodschap voor de mensen op te schrijven in hun oorspronkelijke teksten. Soms gebeurde deze leiding door dictaat, waarbij God dus rechtstreeks tot de schrijvers sprak, zoals we zien in het boek Openbaringen, waar Jezus rechtstreeks tot Johannes sprak. Vaker gebeurde dit door de speciale invloed van de Heilige Geest, die door de unieke stijl van de schrijvers heen werkte, waardoor hun geschriften echt de woorden van God werden.

2 Timoteüs 3:16

Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid

4. Onfeilbaarheid van de Schrift

Onfeilbaarheid van de Schrift is het geloof dat de Bijbel volledig waar is en vrij van fouten in al zijn leerstellingen, ongeacht het onderwerp. Het aanvaarden van de Schrift als integer sluit niet uit dat de bijbelschrijvers hun menselijke emoties en standpunten deelden. Het sluit ook het gebruik van afgeronde getallen niet uit. Het betekent ook dat de schrijvers verschillende schrijfstijlen kunnen hebben gebruikt, zelfs als ze naar dezelfde gebeurtenis verwijzen. Dit gezegd hebbende, bevestigt de leer van de Bijbelse onfeilbaarheid dat de Schrift een betrouwbare gids is voor verlossing en waarheidsgetrouw is in alles wat er in staat. Met andere woorden, Jezus vergiste zich niet toen Hij naar Adam en Eva verwees als de eerste mensen.

5. Autoriteit van de Schrift

De Bijbel is het geïnspireerde woord van God en dient als Zijn speciale boodschap aan de mens. De Bijbel is de hoogste autoriteit voor christenen. Omdat alles wat de Bijbel leert waar is, biedt de Schrift wijsheid en richtlijnen om een leven te leiden dat God eert. De autoriteit van de Schrift accepteren betekent dat we God moeten vertrouwen en volgen door in Zijn Woord te geloven en ernaar te handelen.

Ik wil nog wel een stap verder gaan door te zeggen dat de Bijbel eigenlijk de hoogste autoriteit is voor alle mensen, zowel christenen als ongelovigen. Ongelovigen accepteren de Bijbel echter niet als zodanig. Toch ‘lenen’ ze allemaal van de Bijbel als het gaat om moraliteit en bepaalde beslissingen die ze nemen, waaruit blijkt dat ze, zij het ongewild, de autoriteit van de Schrift accepteren.

6. Duidelijkheid van de Schrift

God gaf Zijn Woord als de ultieme gids voor leven en geloof. Het is duidelijk genoeg geschreven om met de hulp van de Heilige Geest begrepen te worden. Dit betekent niet dat iedereen de Bijbel volledig zal begrijpen als ze hem voor het eerst lezen. Het betekent ook niet dat elk deel eenvoudig te interpreteren en uit te leggen is, en het betekent ook niet dat we geen fouten zullen maken in ons begrip. Het betekent dat we Gods verlossingsplan kunnen begrijpen zonder naar een goeroe te hoeven luisteren. Niet alleen dat, maar het betekent ook dat individuen, met de hulp van de Heilige Geest, de Bijbelse tekst zelf kunnen begrijpen door de juiste interpretatiemethoden te gebruiken.

7. De Schrift begrijpen

Als we de Bijbel lezen, hebben we de Heilige Geest nodig om ons te helpen begrijpen. Gods wijsheid is oneindig veel groter dan de onze. Bovendien hebben we te maken met onze zondige natuur. Daarom kunnen we niet alle geestelijke waarheden zelf volledig begrijpen. Bij het interpreteren van Gods Woord vertrouwen christenen niet alleen op menselijke redeneringen of een groep geleerden, omdat we weten dat ook zij aan dezelfde gevallen natuur lijden als wij. In plaats daarvan vertrouwen we uiteindelijk op het werk van de Heilige Geest. Gods Heilige Geest is degene die licht brengt in de Schrift en in onze harten en gedachten.

Johannes 16:15

Alles wat de Vader heeft, is het Mijne; daarom heb Ik gezegd dat Hij [de Heilige Geest] het uit het Mijne zal nemen en het u zal verkondigen.

8. Behoud van de Schrift

God heeft Zichzelf aan mensen geopenbaard door middel van de Schrift, die Hij heeft geïnspireerd en waarvan Hij heeft verzekerd dat ze foutloos zijn. Door de geschiedenis heen heeft God ook gebeurtenissen geregisseerd om de Bijbelse tekst veilig te bewaren voor toekomstige generaties. Ons geloof in het behoud van de Schrift wordt ondersteund door onderzoek naar hoe de canon van de Schrift tot stand is gekomen en hoe manuscripten door de jaren heen zorgvuldig zijn doorgegeven.

Ook al willen veel ongelovigen je doen geloven dat de Bijbel veel fouten bevat omdat het een ‘kopie van een kopie van een kopie van een kopie’ is, hun bewering is ongegrond. De Bijbel is meer onderzocht en bestudeerd dan alle andere oude documenten. God heeft ervoor gezorgd dat we genoeg oude kopieën hebben om er zeker van te zijn dat wat we in de Bijbel lezen hetzelfde is als de originele tekst.

Afsluiting

Dit was het tweede deel van deze serie. Ik hoop dat het je zal helpen om het christendom beter te begrijpen en dat deze serie je zal bemoedigen en opbouwen in je geloof.

Er komt binnenkort meer, dus blijf kijken!


Deel 3: Over God

Wat zijn de hoofdzaken van het christelijk geloof? Dat is wat we in deze serie onderzoeken. Dit is het derde deel waarin we kijken naar wat we geloven over wie en wat God is.

Je kunt naar mijn website of één van mijn videokanalen gaan om de andere delen te zien. Ik zal de links in de beschrijving van deze video zetten.

9. God is één

De Bijbel stelt dat er maar één God is. De beroemde tekst in Deuteronomium 6:4-9, ook wel het Sjema genoemd, begint met “Hoor, o Israël: De HEER, onze God, is één HEER” [Sjem-a’ Yisra-el, Ado-nai E-loheinu, Ado-nai Eh’ad].

Gedurende de tijd in het Oude en Nieuwe Testament was het geloof in één God volledig tegengesteld aan het geloof van de omringende culturen. Terwijl veel culturen meerdere goden aanbaden of zich richtten op slechts één van de vele goden, begrepen de Israëlieten uit Gods eigen openbaring dat YHWH, de Heer, de enige ware God is en dat alle andere goden vals waren.

10. God is één, maar bestaat in drie personen

De leer van de Drie-eenheid is een kernleer binnen het christendom. Hiervan afwijken betekent dat je je verwijdert van het traditionele christendom.

De Bijbel leert dat er maar één God is. Jezus bevestigde dit in Marcus 12:29 toen hij een schriftgeleerde antwoordde: “Het eerste van al de geboden is: Hoor, Israël! de Heere, onze God, is een enig Heere.” Later herhaalde Paulus dit in 1 Korintiërs 8:4-6, “wij weten, dat een afgod niets is in de wereld, en dat er geen ander God is dan één.”

Maar de Bijbel laat ook zien dat God uit drie Personen bestaat: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Elke Persoon is volledig God—de Vader is God (Johannes 6:27), de Zoon is God (Filippenzen 2), en de Geest is God (Handelingen 5:3-4). Ze zijn van elkaar te onderscheiden (Matteüs 11:27; Johannes 10:30; 14:16).

Nogmaals, deze volmaakte eenheid tussen de drie Personen is een kerngeloof.

11. God verandert nooit

Wie God is, zijn kwaliteiten en de morele principes die Hij heeft ingesteld, veranderen nooit. Dit geeft aan dat God toegewijd is aan Zijn rol. Het betekent ook dat Hij consistent (dus stabiel) is door de eeuwen heen—gisteren, vandaag en voor altijd. Als christenen zien we Gods onveranderlijke aard als een bron van hoop, omdat het ervoor zorgt dat Hij Zijn beslissingen niet zal veranderen en Zijn beloften niet zal breken. Daarom kunnen we ons veilig en vredig voelen, omdat we weten dat de God die ons vanuit de duisternis naar Zijn wonderbaarlijke licht leidde, ons tot in de eeuwigheid zal blijven leiden.

12. God is heilig

Gods heiligheid betekent dat Hij anders is dan alles wat Hij heeft geschapen. Het Hebreeuwse woord voor ‘heilig’ betekent ‘afgescheiden’ of ‘apart gezet.’ Het betekent ook dat Hij volledig zuiver is. God wordt door geen enkel kwaad in de wereld aangetast. Zijn goedheid is onberispelijk en de morele richtlijnen in de Bijbel weerspiegelen Zijn heilige karakter. Wij zijn geschapen naar Gods beeld, en als zodanig worden we uitgenodigd om heiligheid na te streven.

13. God is liefde

God is liefde, betekent dat liefde de kern is van wie God is. Volmaakte liefde bestaat volledig in God. De leer van de Drie-eenheid past perfect bij dit idee. Ik zal het uitleggen. Om liefde te zijn, moet je iemand hebben om lief te hebben. Dus zelfs vóór de schepping kunnen we zeggen dat God liefde was. Gods liefde kan worden uitgedrukt of geuit aan de Zoon en de Heilige Geest omdat God drie Personen in één Wezen is. In andere woorden, God kan zijn liefde onderling uiten in de drie-eenheid. Dit is ook de reden waarom een moslim niet zal kunnen zeggen dat Allah liefde is. Ze zullen zeggen dat Allah liefde geeft, maar omdat hij slechts één persoon is, kan hij nooit liefde zijn, omdat hij voor de schepping niets had om van te houden. Hij had niets om liefde aan te tonen.

De liefde die we onderling ervaren is slechts een vaag beeld van de volmaakte liefde die we in God vinden. De belangrijkste liefdesdaad van God aan de mensheid bestaat niet uit het geven van materiële dingen, maar eerder uit het geven van Zichzelf door Jezus Christus, waardoor wij weer in een relatie met Hem kunnen worden gebracht.

14. God is genadig

God geeft graag vriendelijkheid aan mensen die dat niet verdienen.

Efeziërs 2:8-9

Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof, en dat niet uit u, het is de gave van God; niet uit werken, opdat niemand zou roemen.

Zijn genade is het duidelijkst zichtbaar in de verlossing die Hij aanbiedt door Jezus Christus. Vanwege onze zonden verdienen we geen verlossing; we hebben ons allemaal van God afgekeerd en dit betekent dat we de dood verdienen.

Romeinen 6:23

Want het loon van de zonde is de dood, maar de genadegave van God is eeuwig leven, door Jezus Christus, onze Heere.

Maar in plaats van ons in onze zonden te verlaten, toont God Zijn genade door vergeving en verzoening aan te bieden door de dood en wederopstanding van Jezus.

2 Korintiërs 5:21

Want Hem Die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid van God in Hem.

15. God is Barmhartig

Barmhartigheid wijst op Gods goedheid. Zijn barmhartigheid wordt getoond wanneer Hij geen straf geeft voor verkeerde daden.

Titus 3:4-5

Maar toen de goedertierenheid van God, onze Zaligmaker, en Zijn liefde tot de mensen verschenen is, maakte Hij ons zalig, niet op grond van de werken van rechtvaardigheid die wij gedaan hadden, maar vanwege Zijn barmhartigheid, door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwing door de Heilige Geest.

Zowel genade als barmhartigheid zijn geschenken. Een geschenk is iets dat we gratis ontvangen en het is onverdiend. Met andere woorden, we kunnen genade en barmhartigheid niet verdienen. Als ze verdiend konden worden, dan zouden ze geen echte geschenken meer zijn, toch?

16. God is betrouwbaar

God is betrouwbaar, of trouw, omdat Hij zich altijd aan Zijn beloften houdt. We zien Zijn betrouwbaarheid in hoe Hij de beloften aan Abraham, Isaak en Jakob vervulde. De apostel Paulus benadrukte dat God trouw is aan Zijn woord.

1 Tessalonicenzen 5:24

Hij Die u roept, is getrouw: Hij zal het ook doen.

We belichamen Gods essentie als we de beloften na komen die we bijvoorbeeld met Hem of met de mensen om ons heen hebben gedaan.

17. God is rechtvaardig

De morele standaarden die God heeft opgesteld weerspiegelen Zijn rechtvaardigheid. Wij mensen zijn morele wezens en we zullen worden beoordeeld op basis van deze normen.

2 Korintiërs 5:10

Want wij moeten allen voor de rechterstoel van Christus openbaar worden, opdat ieder vergelding ontvangt voor wat hij door middel van zijn lichaam gedaan heeft, hetzij goed, hetzij kwaad.

Het zou onrechtvaardig of oneerlijk zijn als God Zijn gerechtigheid niet zou handhaven. Het zou betekenen dat Hij niet trouw is aan Zijn eigen karakter. Omdat de mensheid heeft gezondigd en niet aan Gods normen heeft voldaan, heeft Hij ervoor gekozen om mensen die in Christus geloven een manier te bieden om zowel rechtvaardig (dus eerlijk of rechtmatig) als gerechtvaardigd te zijn.

Romeinen 3:25-26

Hem [Jezus Christus] heeft God openlijk aangewezen als middel tot verzoening, door het geloof in Zijn bloed. Dit was om Zijn rechtvaardigheid te bewijzen vanwege het voorbijgaan aan de zonden die eertijds hadden plaatsgevonden onder de verdraagzaamheid van God. Hij deed dit om Zijn rechtvaardigheid te bewijzen nu in deze tijd, zodat Hijzelf rechtvaardig is én rechtvaardigt degene die uit het geloof in Jezus is.

18. God is waarachtig

De Bijbel maakt duidelijk dat God nooit onwaarachtig is. Hij is altijd waarheidsgetrouw. Hij laat ons de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. We kunnen alles wat Hij zegt vertrouwen omdat Hij achter de waarheid van Zijn woorden staat. Onze roeping om eerlijk te zijn en niet te liegen komt voort uit de volledige eerlijkheid van onze Schepper. De waarheid spreken weerspiegelt het beeld van God, wiens Zoon “de weg, de waarheid en het leven” is (Johannes 14:6).

19. God is oneindig

Gods oneindigheid betekent dat Hij geen grenzen heeft aan Zijn kwaliteiten en bestaan.

Psalm 147:5

Onze Heere is groot en geweldig in kracht, Zijn inzicht is onmetelijk.

God is bijvoorbeeld oneindig in ruimte en tijd, wat betekent dat Hij niet beperkt wordt door fysieke ruimte en niet gebonden is aan tijd omdat Hij daarbuiten bestaat. Gods oneindigheid omvat ook Zijn volledige kennis van alles en Zijn vermogen om alles te volbrengen volgens Zijn wil.

20. God weet alles

De Bijbel vertelt ons dat God alles weet. Dit is waarom we ook wel zeggen dat God Alwetend is. Hij bezit ‘volmaakte kennis,’ die alles omvat—verleden, heden en toekomst, inclusief de keuzes die Zijn vrije schepselen maken.

Job 37:16

Weet je hoe de wolken zweven? Ken je de wonderen van Hem Die volmaakt in kennis is?

Zijn inzicht is volledig en omdat Hij buiten de tijd bestaat, heeft Hij altijd geweten wat er zal gebeuren. Door Gods alwetende aard te erkennen, erkennen we ons beperkte begrip en stellen we ons vertrouwen in Zijn wijze en goede keuzes.

21. God is almachtig

God is almachtig: er is niets dat God niet kan doen zolang het niet in strijd is met Zijn eigen natuur of wet. God heeft macht en autoriteit over het universum dat Hij heeft geschapen, van het grootste zonnestelsel tot het kleinste deeltje. Bevestigen dat God almachtig is, betekent niet dat God alles kan. Hij kan niet zondigen, want dat zou tegen Zijn perfecte morele aard ingaan. Als christenen rusten we in het geloof dat God, die alle macht heeft, een goede God is. We putten veel troost uit de wetenschap dat de almachtige God werkt voor ons welzijn en onze vreugde.

22. God is alomtegenwoordig

Gods alomtegenwoordigheid betekent dat Hij op elke plaats en op elk moment aanwezig is. Omdat God buiten tijd en ruimte bestaat, is Hij niet gebonden aan hun grenzen.

Handelingen 17:24

De God Die de wereld gemaakt heeft en alles wat daarin is, Deze, Die een Heere van de hemel en van de aarde is, woont niet in tempels die met handen gemaakt zijn.

Hij is bij ons, waar we ook zijn en weet alles wat er gebeurt; niets is voor Hem verborgen.

Psalm 33:14

Vanuit Zijn verheven woonplaats aanschouwt Hij alle bewoners van de aarde

Matteüs 18:20

Want waar twee of drie in Mijn Naam bijeengekomen zijn, daar ben Ik in hun midden.

Gods alomtegenwoordigheid helpt zonde te voorkomen—omdat we ons realiseren dat Hij alles ziet—en biedt gelovigen veel troost en hoop.

23. God is transcendent

Gods transcendentie betekent dat Hij los staat van, en niet afhankelijk is, van de wereld die Hij geschapen heeft. Hij is groter dan wij in Zijn macht, goedheid en zuiverheid. Hij staat absoluut boven alles. Transcendent betekent dus dat God al ons begrip te boven gaat. Dit leert ons dat God van nature superieur is aan ons; Zijn gedachten en handelingen gaan ons begrip te boven. Als God ons redt, helpt Hij ons ons ware doel als mens te bereiken; dit betekent echter niet dat we God worden of de verschillen tussen God en mensen ophouden te bestaan.

24. God is immanent

Als we zeggen dat God immanent is, dan bedoelen we dat Hij dichtbij en herkenbaar is voor degenen die naar Zijn beeld geschapen zijn, terwijl Hij toch compleet anders is dan al het andere. God is dus heel wezenlijk voor ons. Pas op dat je het woord ‘immanent’ niet verwart met het woord ‘imminent,’ dat kan verwijzen naar het moment van Jezus’ terugkeer naar de aarde. Immanentie betekent dat God geen verre figuur is, die alleen maar toekijkt vanaf Zijn troon zonder betrokken te zijn. In plaats daarvan is Hij een persoonlijke God die mensen heeft gemaakt om een nauwe relatie met Hem te hebben.

Gods aanwezigheid is duidelijk door de hele Bijbel heen. Het geschreven Woord van God toont Zijn zorg en betrokkenheid bij de wereld. Het voortbestaan van Israël in de Bijbelse tijden en nu, en de menswording van Jezus laten duidelijk zien dat God actief en aanwezig is. Hij is actief “Die alle dingen draagt door Zijn krachtig woord” (Hebreeën 1:3). Hij is Immanuel, wat “God met ons” betekent, wat Zijn nabijheid benadrukt, Hij is immanent.

Afsluiting

Dit was het tweede deel van deze serie. Ik hoop dat het je zal helpen om het christendom beter te begrijpen en dat deze serie je zal bemoedigen en opbouwen in je geloof.

Er komt binnenkort meer, dus blijf kijken!


5 1 stem
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
%d bloggers liken dit: